Willem Asman kubus boek Paradox

Error - Rebound 2

Boeken

Verhaal

Eerder was lafheid zijn redding
Nu is een heldendaad zijn ondergang.

Voormalig maffiamoordenaar Alain Toussaint houdt zich aan de regels. Dankzij de nieuwe identiteit die REBOUND hem gaf, leeft hij een onopvallend bestaan als kluizenaar in een klein bergdorp bij de Canadese grens. Tot een groep padvinders verdwaalt in een nabijgelegen oude kopermijn. Alain aarzelt niet en redt de kinderen. Zijn foto belandt op de voorpagina van de krant. Wordt zijn heldendaad hem fataal?

Daags voor de cruciale bijeenkomst die de toekomst van REBOUND zal bepalen, leert Tyler over de duistere geschiedenis van de organisatie. Ondertussen onderneemt Oz een alles-of-niets-poging om zijn spoorloos verdwenen gezin te redden. Wie heeft zijn vrouw en kinderen in hun macht? Wie is nog te vertrouwen?

Error is het tweede deel van de veelgeprezen REBOUND-trilogie waarvan alle delen binnen een jaar zijn  verschenen. 

‘Achter elk geheim zit nog een geheim. 

Daarachter zit een leugen.

En daarachter zit een waarheid die je niet wilt kennen’ 

Charles den Tex

Hoe het verder gaat

Hoe Rebound verder gaat 

Wat begint met een jonge vrouw op de vlucht is uiteindelijk 100 hoofdstukken met 100 cliffhangers, Patterson style. Inmiddels weet ik door wie de jonge vrouw wordt achtervolgd. Maar veel weet ik ook nog niet. 

Zo cirkelen er flink wat mysterieuze figuren om haar heen, van de meeste van hen heb ik nog nauwelijks beeld. Tot dusver vind ik het allemaal reuze grappig, het ging immers om de cliffhangers? Haha. Dit is, spreek ik mezelf toe, de Wet van Raymond Chandler in werking: When in doubt have a man come through a door with a gun in his hand. 

Maar wat al die mannen willen, met hun spreekwoordelijke getrokken pistolen, waar ze vandaan komen, of ze de boel komen redden of juist frustreren, ik heb nog geen idee. 

Zelfs Oz die alles kan en alles weet (Oz kan ‘in een boom veranderen’ vat mijn uitgever het mooi samen) weet het niet, als hij letterlijk vanuit de bosjes wordt besprongen door de geheimzinnige Agent Austin, een van mijn meeste dierbare mystery guests in het eerste seizoen van Rebound.

Ik weet het niet, Oz weet het niet – we verkeren in elk geval in goed gezelschap.

Ik hoor het mezelf letterlijk zeggen: ‘Dat los ik allemaal straks wel op.’ 

Straks, in ‘Seizoen 45’. 

Drie in twaalf 

Kortom daar zit ik met al mijn cliffhangers onder mijn arm aan de Herengracht bij Ambo Anthos. Het manuscript heet dan nog Rebound Seizoen 1 – Welkom in het land van Oz

‘Als jij dat ook een goed idee vindt,’ valt mijn nieuwe partner-in-crime Wanda Gloude met de deur in huis, ‘maken we er een trilogie van. Drie delen Rebound te verschijnen binnen twaalf maanden. We willen binge-lezen introduceren, Netflix maar dan met boeken. En Rebound is daar perfect voor.’

Als ik dat een goed idee vind? Hell yes of ik dat een goed idee vind! Netflix eat your heart out

Nauwelijks een maand later onderteken ik een drieboekdeal.

Geen vier boeken in vier jaar, maar drie in twaalf maanden – ik reken het goed.

Of ik dat zeker weet?

En óf ik dat zeker weet!

Hoe moeilijk kan het zijn? 

Maar zodra de champagne op is en ik aan de eerste hoofdstukken van Rebound Seizoen 2 wil beginnen, besef ik in volle hevigheid het probleem waarmee ik mezelf heb opgezadeld. Want ineens staat wat ik Seizoen 45 noemde voor de deur met een getrokken pistool.

Een trilogie, natuurlijk, maar hoe werkt dat eigenlijk? 

Laten we, bedenk ik, het gestructureerd aanpakken, zoals echte schrijvers dat doen. 

Ik schrijf ‘laten we’ dat klinkt minder eenzaam dan ‘laat ik’, we klinkt bijna gezellig, maar er breekt een periode aan van pure paniek. Terwijl ik aan Seizoen 2 begin moet 1 geredigeerd en herschreven, want Danny kan wreder, Charlie kan bozer maar ook hulpelozer, en Tyler meer schoffie maar ook banger. Even later zijn daar ook de posters voor de boekhandel die ‘de hele trilogie binnen een jaar’ aankondigen. 

Plotseling besef ik dan ook dat ik snel moet zijn als ik nog iets aan Seizoen 1 wil toevoegen of wijzigen dat me straks in Seizoen 2 of 3 van pas gaat komen. Zoals – ik noem een klein detail – een slot, dat lezers na 1.200 pagina’s cliffhangers zal boeien en verrassen, maar bovendien: een slot dat ze zullen geloven.

Het zorgeloze zonnetje in mijn hoofd, het flierefluitende ‘och wat maakt het uit, we zien het allemaal wel in Seizoen 45’, de ambitie waarmee ik Rebound begon, verandert binnen enkele weken in een onaangekondigde storm. Denk Zeeland, 1953. Denk hel en verdoemenis in Huize Asman. 

Daar zit ik dan puzzelend en plottend, duwend en trekkend. Ik moet en ik zal alles weten voordat Enter in de winkels ligt, Alles met hoofdletter A, voordat ik ook maar een letter mag schrijven aan Seizoen 2 of 3. Een schaakspel, zo voelt het, op drie borden, in drie dimensies. 

Ik begin met een lijst van vragen die ik aan het einde van Seizoen 1 nog niet heb beantwoord. Ik maak ook een Wie is Wie, een spreadsheet waarin ik alle mysterieuze figuren die Enter zijn binnenslopen, hun backstory en onderlinge dwarsverbanden beschrijf. Wie is vriend van wie, wie gaat Tyler of Charlie, Oz of Gar, helpen, wie niet en waarom dan wel? Ik wil niet alleen dat alles leidt naar een geloofwaardig plot, maar ook wil ik zoals in al mijn boeken geloofwaardige schurken, geen eendimensionale slechteriken – ook zij hebben allen goede bedoelingen. 

En ook maak ik een overzicht dat me niet alleen grip moet geven op de chronologie van de gebeurtenissen, maar tegelijkertijd op de volgorde waarin ik het de lezer ga vertellen. Dat worden al snel twee afzonderlijke overzichten met onderlinge kruisverbanden, want onthullingen wil je niet te snel (want dat is zonde van de spanning), maar zeker ook niet te laat (want dan is de lezer het spoor allang bijster). 

De Moeder Aller Overzichten

Binnen enkele weken heb ik een uitdijende folder genaamd Rebound hoe het zit, vol met overzichten. Dat moet natuurlijk korter – want zoals Jaap Vos al zei in Wondermans eindspel: ‘Hoe dikker het dossier hoe hopelozer de zaak.’ En dus open ik een mooi nieuw blanco document voor het overzicht dat de Moeder Aller Overzichten moet worden, dat mij het inzicht zal verstrekken dat alle voorgaande inzichten overbodig zal maken. 

Bovenaan de eerste pagina schrijf ik: ‘Rebound: hoe het zit, in maximaal 1 A4.’

Uiteindelijk beslaat deze uitleg aan mezelf – oplossingen voor problemen die ik zelf heb gecreëerd, zoals collega Dorrestein het zo mooi omschrijft – een kleine vijfendertig pagina’s. Nieuwe kwesties dienen zich aan, geheimen, mogelijke valluiken en dubbelspelen die ik pas ter plekke ontdek. 

Vragen aan de ambitieuze thrillerschrijver zijn er ook, en niet de minst urgente, zoals: hoe voorkom ik saai geleuter tussen twee talking heads? En wat moet ik met al die telefoons en tekstberichten? Hoe voorkom ik die vreselijke scenes vlak voor het einde van een B-film, waarin de slechterik zich onkwetsbaar waant en alles zomaar ineens opbiecht terwijl de politie meeluistert? Bijna een volle maand besteed ik op zoek naar het antwoord op de vraag: waar is Oz wanneer waarom en met wie? Wat moet de lezer eigenlijk weten aan het einde van Boek 2? Moet ik gaan herhalen zodat de lezer het nog volgt (zo ja wat en hoe en waar dan)? 

Godzijdank zijn er – zoals in de beste thrillers – meevallers op onverwachte plekken. Bijvoorbeeld als ik tijdens de laatste herschrijfronde van Enter hoofdstuk 24 snel nog even google op Port Newark Container Terminal en de eerste straatnaam waarop mijn oog valt Tyler Street is. Voor u misschien een strohalm van de wanhoop, voor mij een boodschap van het universum dat ik op een goede weg moet zijn.

1 juni 2017 

Dan op 1 juni 2017, tijdens al dit gepuzzel, verschijnt Enter – Rebound 1. Charles den Tex neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het is een mooi feestje bij de uitgeverij, met vele van mijn dierbaren onder de aanwezigen die me komen vertellen dat zij geen moment hebben getwijfeld dat het goed ging komen met die trilogie van mij. 

Later die week verschijnt de Vrij Nederland Detective- en Thrillergids. De recensent houdt het bij: ‘Een thriller van internationale allure. We wachten met spanning op deel II en III.’

‘Nog twaalf maanden,’ fluistert de klok in mijn oren. 

WA, februari 2021 

Pers

Rebound in de pers
‘Willem Asman was al nooit vies van internationale intriges, maar in Enter trekt de thrillerauteur helemaal alle registers open. Enter is het geslaagde eerste deel van wat een trilogie onder de noemer Rebound gaat worden. Asman vertelt het razend spannende verhaal met vaart. Continu wordt de lezer op het verkeerde been gezet, de plotwendingen zijn niet van de lucht. De auteur werd al eens voor de Gouden Strop genomineerd. Met dit razend spannende verhaal komt de Gouden Strop dichtbij.’ – de Volkskrant, Rolf Bos

‘Een spiegelpaleis van intriges, leugens, halve en hele waarheden, waarin niets is wat het lijkt. Asman weeft een web van plotlijnen en schrijft in een tempo dat je af en toe naar adem doet happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. De hoofdstukken eindigen met verrassende cliffhangers, waardoor de spanning erin blijft. De plotwendingen zetten je steeds weer op het verkeerde been. Waar nodig neemt Asman gas terug om zaken uit te diepen. Trefzeker weet hij in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. Ronduit beklemmend is de eenzaamheid van de hoofdpersoon. Haar neurotische wantrouwen is diep invoelbaar en haar emotie grijpt je bij de keel. Willem Asman heeft met Enter – Rebound 1 een thriller van internationale allure geschreven die hongerig maakt naar meer.’ – Juryrapport BookSpot Gouden Strop
‘Veilig in een getuigenbeschermingsprogramma? Is ‘verdwijnen’ via REBOUND eigenlijk niet slimmer?  Een spannende trilogie van Asman – een panklaar scenario voor een verslavende Netflix-serie. Ik kijk uit naar Exit.’ – Marian Husken, auteur van Deals en dodenlijstjes – Wie durft er nog te getuigen?

‘IJzingwekkend spannend.’ – Arthur Japin

‘GROOTS! De meer dan terechte winnaar van de Gouden Strop 2018, Enter, zou je onnederlands kunnen noemen. Maar wel helemaal Asman zoals we hem kennen (van Koninginnedag, Wondermans eindspelBritannica en zijn verrassende debuut De Cassandra Paradox uit 2006). Dat is het eerste dat je te binnen schiet na het lezen van Enter. Asman pakt het weer groots aan: Enter is het eerste deel van een trilogie over REBOUND die in één jaar tijd is verschenen. Groots ook in de opzet van het verhaal. Dat web heeft Asman buitengewoon slim bedacht en uitermate geloofwaardig beschreven. In een tempo dat je af en toe naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. De spanningsboog weet hij gemakkelijk op peil te houden, de cliffhangers zijn vaak verrassend en de plotwendingen zetten de lezer keer op keer op het verkeerde been. Enter is het zéér geslaagde eerste deel van een ambitieuze trilogie, en als Asman erin slaagt dit niveau te handhaven in de nog volgende delen, zou ook dat on-Nederlands te noemen zijn.’ – thrillerboek.nl, Jos van Cann

‘Razend spannend, levendige personages, veel actie. Willem Asman deinst niet terug voor een complex verhaal dat zich uitstrekt over meer landen.’ – Trouw 

Asman weeft ‘een wereldwijd web van intriges waarin actie, spanning en sensatie de menselijke maat niet in de weg staan.’ – Het Parool, Algemeen Dagblad Magazine.

‘Een harde actiethriller, een uitstekend plot. Enter en Error zijn voortreffelijk geschreven, spannende boeken vol onverwachte wendingen en actie. Een veelheid aan personages en intriges maken dat de boeken blijven boeien tot de laatste bladzijde.’ – Nederlands Dagblad

‘Wat een verhaal mensen. Ontzettend spannend, vol verrassende plotwendingen. De karakters zijn levensecht en mede daardoor raak je als lezer direct betrokken bij de hoofdrolspeelster. Enter is het eerste deel van een trilogie. Dat is goed nieuws want dit boek is goed. Nee niet on-Nederlands goed, die uitdrukking bestaat niet meer, gewoon ontzettend, ontzettend goed!’ – Remco Houtepen, boekverkoper van het jaar, boekenman Wekker Wakker Radio 5

‘Asman bewijst met de Rebound-serie opnieuw dat hij tot de absolute top van de Nederlandstalige thrillerschrijvers behoort.’ – Elvin Post

‘Met Rebound heeft Asman de Nederlandse misdaadliteratuur en zijn lezers een enorme dienst bewezen.’ – Jos van Cann

‘Enter heeft veel elementen in zich die het tot een goede thriller maken: een geheime organisatie, veel onzekerheid, waarheid en leugen die elkaar snel afwisselen, flink portie wantrouwen, veel spanning en boeiende personages en tot slot de nodige plotverrassingen. Vanuit wisselende perspectieven komt het verhaal tot je. Dat maakt het geloofwaardig. Enter eindigt met een geweldige cliffhanger die de lezer reikhalzend doet uitzien naar het tweede deel.’ – boekenbloggenderwijs.nl 

‘Asman maakt er een verhaal van dat je achter elkaar wilt uitlezen. Zijn grote kracht is zijn vermogen om levensechte karakters te schetsen. Telkens tovert Asman onverwachte plotwendingen uit zijn hoge hoed. Wie is wel te vertrouwen en wie niet?’ – Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Sonja de Jong

‘Enter is een thriller met internationale allure. Wij wachten met spanning op deel II en III.’ – Vrij Nederland

‘Heel fijne thriller. Gelukkig komen deel 2 en 3 al snel.’ – Broese boekverkopers

Enter is een heerlijke thriller. Asmans vaardige brein stopte de reis vol spannende gebeurtenissen, bijzondere wendingen en prettige puzzelstukjes. De verheugende verschijning van Error is in november.’ – hebban.nl, Remko Meddeler

 ‘Met zijn vorige titels liet Asman al zien dat hij tot de Nederlandse auteurs behoort die makkelijk de internationale concurrentie aankunnen en dat doet hij met Enter opnieuw. Asman hanteert een strakke schrijfstijl zonder overbodige uitweidingen. Enter is uitzonderlijk zorgvuldig geplot. Asman zorgt ervoor dat het tot in detail klopt. Niet alles wordt opgehelderd, maar de antwoorden op de losse eindjes zullen ongetwijfeld in deel twee en drie aan bod komen. Wat kan een jaar dan lang duren.’ – hebban.nl

‘Wat een heerlijke thriller met internationale allure!’ – Boekhandel Kramer & van Doorn:

‘Met o.a. De Cassandra Paradox en Wondermans eindspel bewees Willem Asman over een uitermate groot talent voor het schrijven van diverse soorten thrillers te beschikken. Hoewel Enter bol staat van de actie, is het duidelijk een introducerend deel, een opmaat naar de vervolgdelen, waar de intriges echt kunnen losbarsten. Maar wel een hele fijne aanloop. Asman schrijft boeiend over identiteitsverandering en het beschermingsprogramma wat hierbij gepaard gaat. Asman neemt goed de tijd om de REBOUND organisatie uiteen te zetten en doet dit in een korte, krachtige stijl. De verteltrant, de gedegen plotopbouw en de spionagegeheimen doen op sommige momenten denken aan de boeken van Charles den Tex, die met o.a. De macht van meneer Miller en Cel (zeer terecht) de landsgrenzen over is gegaan. Ook Willem Asman zou dit kunnen bereiken, want de REBOUND-serie neigt naar een internationale hit. Enter is in ieder geval een veelbelovend begin, dat doet watertanden naar meer.’ – thrillzone.nl

‘Indrukwekkend, de on–Nederlandse setting maakt dit boek. Spanning en intriges vieren hoogtij in Enter. Willem Asman heeft een vernieuwende schrijfstijl, hij schrijft het verhaal on-Nederlands. Je kunt je tijdens het lezen niet voorstellen dat dit een Nederlandse schrijver is. Door de beeldende beschrijving van de omgeving, de sfeer en de verhaallijn van het Rebound-systeem heeft het iets Amerikaans. Indrukwekkend sterk geschreven, alles lijkt te kloppen, de karakters zijn scherp en overtuigend neergezet. Langzaam maar zeker weet Asman je naar de plot toe te trekken, je zult niet iedereen zomaar vertrouwen, niet alle puzzelstukjes zullen in elkaar passen, hopelijk daarover meer in Error. Intriges, sterk neergezette karakters en de on-Nederlandse setting maken dit boek tot een pittige aanrader. Je zult niet teleurgesteld worden. Niet voor niets heeft Willem Asman een plek weten te bemachtigen op de Shortlist voor de Gouden strop. Zeer verdiend naar mijn mening.’ – bol.com Lees Magazine

‘Een intelligente thriller die aan het denken zet over getuigenbeschermingsprogramma’s. Zijn alle liquidaties in de onderwereld echt? Of zijn er meer criminelen (popsterren, miljonairs etc.) een nieuw leven begonnen dan we denken? Enter is een aanrader voor liefhebbers van bijvoorbeeld de boeken van Charles den Tex.’ – Boekhandel Jaspers Badhoevedorp

‘De Rebound serie is misschien wel het beste dat de laatste tien jaar in het Nederlandse thrillergenre verschenen is.’ – Daan van ‘t Westeinde

‘Enter is de beste Nederlandstalige thriller van het jaar. Na eerdere nominaties wint Willem Asman eindelijk de prijs voor de beste thriller.’ – de Volkskrant, Iñaki Oñorbe Genovesi

‘Veel verrassingen in tweede deel van Rebound-trilogie. Vanaf de eerste zin zet Willem Asman er de vaart in met deel twee van zijn Rebound-trilogie. Het is knap hoe Asman de talloze verhaallijnen helder aan elkaar weet te knopen. En telkens komt hij weer met een andere verrassing.’ – Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Sonja de Jong

‘Na het spannende Enter meteen begonnen in Error, deel 2. En weer gelijk gegrepen door het verhaal. Kan niet wachten op deel 3!’ – Boekhandel Veenendaal, Amersfoort, Mabel van Zijl 

Error is nog beter dan Enter, zeker omdat er dieper wordt ingegaan op wat de organisatie Rebound nu eigenlijk is. Tyler, de eventuele nieuwste ringdrager, en haar dochtertje Charlie komen weer aan bod en we horen meer over hoe Gar bij de organisatie is gekomen. Het verhaal over Alain Toussaint, voormalig moordenaar, wordt goed in het boek verweven. Al deze verhaallijnen lopen door elkaar en toch horen ze bij elkaar. Willem Asman heeft met Error een spannend boek afgeleverd en het boek zit goed in elkaar. De hoofdstukken zijn niet te lang en goed onderverdeeld over de hoofdpersonen. Ook in Rebound 2 zit een voorstukje van het laatste deel van Rebound en na dit te hebben gelezen, kan ik niets anders zeggen dan dat ik benieuwd ben naar EXIT!’ – thrillersandmore.nl

‘Asman schrijft in een moordend tempo, waarbij niets is wat het lijkt. Een nadeel: je moet voorkennis hebben van deel 1 om alles te kunnen begrijpen. En deel 3 zal nodig zijn om alle puzzelstukjes op hun juiste plaats te krijgen.’ – Vrij Nederland

‘Dat de trilogie Rebound ongewoon goed is, werd nog eens benadrukt door de toekenning van de Gouden Strop 2018 voor deel 1: Enter. Met deel 3 bevestigt Willem Asman de hoge kwaliteit niet alleen, maar overtreft haar zelfs. Exit dendert als een achtbaan door, vol onverwachte loopings en adembenemende wendingen en weet tot de laatste bladzijden te verrassen. Op superieure wijze weet Asman zijn lezers mee te slepen. Op volkomen overtuigende wijze brengt Asman alle verhaallijnen samen. Dit is hogeschool-thrillerschrijven.’ – Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, IJmuider Courant, Sonja de Jong

‘Asman sluit de trilogie geheel in stijl en met een passend einde af. Een flitsende stijl, de nodige plotwendingen en vaart. Nadeel is dat om Exit op waarde te schatten, je beter eerst de twee eerdere delen kunt lezen. Verder enkel hulde.’ – Vrij Nederland, Jos van Cann

‘Rebound is uniek in zijn ambitie. Een originele, spannende serie, drie fonkelnieuwe, niet weg te leggen thrillers van internationaal niveau, uit te geven in één jaar. In juni 2018 verschijnt alweer het derde en laatste deel en ik kan u zeggen: het is Asman gelukt, hij maakt de verwachtingen volledig waar. Een fenomenale productie van fenomenale kwaliteit. In Rebound 3: Exit komt alles wat in deel 1 en 2 is opgebouwd bij elkaar in een razendspannende apotheose.’ – Harold de Croon, redacteur Ambo | Anthos

‘Eindelijk de ontknoping van deze geweldige serie. De Rebound-trilogie is een must voor thrillerlezers!’ – Boekhandel Veenendaal, Amersfoort, Mabel van Zijl

Exit, het laatste deel van de vijfsterrentrilogie over het onwaarschijnlijk geloofwaardige REBOUND.’ – Remko Meddeler